Δήμος Πωγωνίου

Διαχειριστής

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΗΣ   22-2-2013  [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο  5/22-2-2013] ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

1.    Έγκριση ανάθεσης προμηθειών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  24
2.    Έγκριση αναμορφώσεων προϋπολογισμού οικ. ετ. 2013.  ΑΠΟΦΑΣΗ  25
3.    Έγκριση εγγραφής στον προϋπολογισμό ετ. 2013 του προγράμματος: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ειδικών κοινωνικών ομάδων στην Πίνδο» από το δικαιούχο / Α.Σ.  «Ορεινή συμπολιτεία Πίνδου»  ΑΠΟΦΑΣΗ  26
4.    Έγκριση εγγραφής στον προϋπολογισμό ετ. 2013 του προγράμματος  «BRANDINODE» που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013»  ΑΠΟΦΑΣΗ  27
5.    Έγκριση επιχορήγησης Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας – αλληλεγγύης – 
Μέριμνας & Παιδείας Δήμου Πωγωνίου.   ΑΠΟΦΑΣΗ  28
6.    Έγκριση προϋπολογισμού Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  29
7.    Έγκριση  επιχορήγησης Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  30
8.    Έγκριση ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων ετ. 2012 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.  ΑΠΟΦΑΣΗ  31
9.    Έγκριση λύσης σύμβασης ενοικίασης ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου στα Ιωάννινα.  ΑΠΟΦΑΣΗ  32
10.    Έγκριση έκδοσης αδειών άσκησης υπαίθριου – στάσιμου εμπορίου για τη λειτουργία καντινών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  33
11.    Έγκριση παραχώρησης της χρήσης Δημοτικού κτιρίου στην Τ.Κ. Δελβινακίου, για την μετεγκατάσταση του καταστήματος των ΕΛΤΑ.  ΑΠΟΦΑΣΗ 34
12.    Έγκριση παραχώρησης χρήσης Δημοτικού κτιρίου [πρώην οικοκυρική σχολή] στην Τ.Κ. Βασιλικού, στο Σύλλογο Γυναικών Βασιλικού. ΑΠΟΦΑΣΗ 35
13.    Έγκριση μεταφοράς εξοπλισμού του «Κέντρου Περιβάλλοντος Καταρράκτη» από την Τ.Κ. Καταρράκτη στην Τ.Κ. Παρακαλάμου, σε αίθουσα του Δημαρχείου της Δ.Ε. Άνω Καλαμά»  ΑΠΟΦΑΣΗ  36
14.    Υπογραφή συμφώνου των Δημάρχων για την υλοποίηση του έργου: ΣΕΑΠ – ΠΛΑΣ.  ΑΠΟΦΑΣΗ  37
15.    Επί αιτήσεων δημοτών.   ΑΝΑΒΟΛΗ


ΕΚΤΑΚΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ

1.    Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων Υδάτων Τ.Κ.  Κρυονερίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  38
2.    Κατανομή επιχ/σης για τις Σχολικές Επιτροπές του Δ ήμου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  39
3.    Έγκριση διεξαγωγής επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. στην Τ.Κ.Κεφαλοβρύσου.   ΑΠΟΦΑΣΗ  40

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ  Δ.Σ.
ΣΤΑΥΡΟΣ  ΒΙΡΒΙΛΗΣ

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 11:42

Ο γύρος του Δήμου με αυτοκίνητο

Στην είσοδο του Καλπακίου υπάρχει το Πολεμικό μουσείο του ’40. Μέσα από τα πλούσια εκθέματα, τη γραφική και ηχητική αναπαράσταση της μάχης  του Καλπακίου. Λίγα μέτρα μακρύτερα συναντάς τη σπηλιά όπου ήταν το στρατηγείο του Διοικητή της μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη. Θα ήταν μεγάλη παράληψη κάθε επισκέπτη να μην περιπλανηθεί στα χαρακώματα και τα πολυβολεία του κοντινού λόφου Σειλητούρα, εκεί που η ψυχή νίκησε το ατσάλι.
Με αφετηρία το πολεμικό μουσείο και πηγαίνοντας νότια ο δρόμος διέρχεται από τη ρίζα της λοφοσειράς που έγινε ο χώρος αντίστασης των εισβολέων του ’40. Μετά τη δεντροστοιχία με τα κυπαρίσσια ο δρόμος σε οδηγεί στην Ιερά Μονή Βελλάς. Η Μονή Βελλά με θαυμάσια αρχιτεκτονική και εξαιρετικές αγιογραφίες χτίστηκε τον 11ο αιώνα και πήρε το όνομα από την βυζαντινή πολιτεία Βελλά που ήταν έδρα επισκοπής. Ερείπια της πόλης σώζονται εδώ κοντα.
Η διαδρομή για το χωριό Κάτω Ραβένια σε φέρνει στη μοναδική σε ομορφιά περιοχή ‘στους Αγίους’. Εκεί, μέσα σε μια σπηλιά λειτούργησε το ξακουστό Μοναστήρι. Δίπλα του υπάρχει το φαράγγι του Γορμού παραπόταμου του Καλαμά, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, το οποίο αποτελεί πρόκληση για τους λάτρεις της πεζοπορίας και κατά τους χειμερινούς μήνες τα νερά του προσφέρονται για ράφτινγκ.
Ταξιδεύοντας προς τα δυτικά και επί της εθνικής οδού που οδηγεί στην Κακαβιά, συναντάς τον ποταμό Καλαμά. Αριστερά της γέφυρας υπάρχουν τα ερείπια του κάστρου της Όπας και της πολίχνης Όπα ή Νοπάγια. Δίπλα στα ερείπια διατηρούνται σε άριστη κατάσταση κτίρια με την τεχνολογία της προβιομηχανικής εποχής, 2 υδρόμυλοι, νεροτριβές και μαντάνια.
Δεξιά του δρόμου, σε υψόμετρο 515μ. περιτρυγυρισμένα από δάση βελανιδιάς, βρίσκονται τα γραφικά  Δολιανά. Θα πρέπει να επισκεφτείς το μοναστήρι του Αγίου Ιακώβου, το οποίο χτίστηκε το 12ο αιώνα.
Στους πρόποδες του βουνού Βαλαώρα, προστατευμένο από τα θεριά της φύσης, βρίκεται το μαρτυρικό Κεφαλόβρυσο. Το χωριό γνώρισε στους 2 παγκοσμίους πολέμους την μπότα του  κατακτητή με  ιδιαίτερη αγριότητα , αφού είναι ένα απο τα  τέσσερα,4, χωριά του Νομού Ιωαννίνων, τα  οποία πυρπόλησαν οι Γερμανοί κατά την πορεία τους για το "3ο ράιχ".  Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το ηρώο καέντων της γερμανικής κατοχής (το ολοκαύτωμα έγινε στις 10-7-1943). Δίπλα στο χωριό βρίσκεται το εργοστάσιο Μεταλλουργικής βιομηχανίας Ηπείρου, όπου γίνεται η κοπή των κερμάτων euro.
Κάτω από ένα γυμνό ύψωμα στις πλαγιές του όρους Νεμέρτσικα, χτισμένο αμφιθεατρικά βρίσκεται το Βασιλικό, που συνδυάζει την αρχοντιά με την παράδοση.
Τόπος καταγωγής του Αθηναγόρα, κρύβει μακραίωνη ιστορία όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις Δράνια, Μεγάλες και Τσαβάλου Αλώνι, όπου εντοπίστηκαν τάφοι οι οποίοι χρονολογούνται πριν από τον 9ο αι. π.Χ. Επίσης, στη θέση Παλαιόκαστρο βρέθηκαν νομίσματα της εποχής του Πύρρου. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, αξίζει να δείτε την εκκλησία της Υπαπαντής, τρίκλιτη βασιλική μεγάλων διαστάσεων με νάρθηκα και χαγιάτι στα δυτικά. Τόπος καταγωγής του Αθηναγόρα, κρύβει μακραίωνη ιστορία όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις Δράνια, Μεγάλες και Τσαβάλου Αλώνι, όπου εντοπίστηκαν τάφοι οι οποίοι χρονολογούνται πριν από τον 9ο αι. π.Χ. Επίσης, στη θέση Παλαιόκαστρο βρέθηκαν νομίσματα της εποχής του Πύρρου. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, αξίζει να δείτε την εκκλησία της Υπαπαντής, τρίκλιτη βασιλική μεγάλων διαστάσεων με νάρθηκα και χαγιάτι στα δυτικά. Στους χώρους του μπορείτε να δείτε τα άμφια, καθώς και άλλα προσωπικά είδη του Πατριάρχη (τηλ. 26570-41.206).


Ο Πωγωνίσκος είναι μια περιοχή την οποία αξίζει κανείς να επισκεφτεί για να θαυμάσει την υπέροχη θέα.
Δίπλα στο ποταμό Γορμό, στο Ωραιόκαστρο, βρίσκεται ο νερόμυλος και δύο νεροτριβές. Κοντά στο νερόμυλο υπάρχει ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι καθώς και ο καταρράκτης ‘Δέση’, σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση. Από το λόφο του Κάστρου υπάρχει πανοραμική θέα προς τον καταρράκτη και όλη τη γύρω περιοχή.
Αξιόλογη είναι επίσης η εκκλησία των Εσοδιών της Θεοτόκου στη Ρουψιά. Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει και το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής καθώς και το δάσος της Ρουψιάς. Η περιοχή έχει ενταχθεί στους επιστήμονικούς καταλόγους του ΥΠΕΧΩΔΕ για το δίκτυο NATURA ως ‘Περιοχή Ιδιαίτερου Ενδιαφέροντος’.
Στην Κάτω Μερόπη τα αλώνια που έχουν κατασκευαστεί τον 19ο αιώνα, αποτελούν κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μοναδικά στον ελλαδικο χώρο. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ιδρύθηκε το 1614 και βρισκεται 2χιλ. νότια του χωριού, πάνω σε έναν εντυπωσιακό λόφο με απέραντη θέα. Η Μονή περιβάλλεται από μεγάλο δάσος με αιωνόβιες βελανιδιές. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1585) λειτουργούσε ως σχολείο στα χρόνιας της τουρκοκρατίας. Η Κοίμησης της Θεοτόκου (1413) έχει εσωτερική διακόσμηση με τοιχογραφίες του διάσημου ζωγράφου Ξένου Διγενή. Το μοναστήρι και οι εκκλησίες έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Σε μία αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου στεγάζεται η λαογραφική συλλογή Κάτω Μερόπης με αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες και φωτογραφίες από τη ζωή του χωριού.
Στις πλαγιές του όρους Δούσκο βρίσκονται οι Δρυμάδες που αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού και απέχουν ελάχιστα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.040 μέτρων.
Η Πωγωνιανή βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής Πωγωνίου, σε υψόμετρο 750μ. Πρόκειται για μια ακριτική περιοχή, που διατηρεί την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Το χωριό έχει πλούσια ιστορία.
Κατά το παρελθόν, υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο, γεγονός που μαρτυρούν και τα παλιά καλοδιατηρημένα κτίρια του χωριού.

Κατά την παραμονή σας στη Πωγωνιανή αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνίου – Δερόπολης, που στεγάζεται στο παλιό στρατιωτικό φυλάκιο. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα της καθημερινής ζωής, γεωργικά εργαλεία, κεντήματα, στολές-δείγματα παραδοσιακών ενδυμασιών του Πωγωνίου, παλιές φωτογραφίες, έγγραφα που σχετίζονται με την ιστορία της περιοχής και ξυλόγλυπτα του 19ου αιώνα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η παλιά αγορά, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, ο ναός της Αγίας Παρασκευής, η Παναγιά η Καρτερούσα, η Θεοτόκος, ο Αϊ-Λιας, ο Άγιος Αθανάσιος καθως και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τρίκλιτη βασιλική με 15 τρουλίσκους, οι οποίοι στηρίζονται στους εξωτερικούς τοίχους και σε δώδεκα κίονες, που χρονολογείται από το 1873, Από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια, που αξιζει να επισκευτείτε, είναι το λεγόμενο «Σαράι του Μπέη» που κατασκευάστηκε το 1880.

Οκτώ χιλιόμετρα από την Πωγωνιανή, σε μια απόκρημνη περιοχή συναντάμε, το όμορφο Δολό (έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος-παραδοσιακός οικισμός). Γεφύρια, εκκλησίες και θαυμάσια λιθόκτιστα σπίτια, από αυτά που με μαεστρία έκτισαν στο πέρασμα των αιώνων οι περίφημοι Ηπειρώτες παραδοσιακοί τεχνίτες της πέτρας, αλλά και το φυσικό θαύμα που ακούει στο όνομα φαράγγι Κουβαρά, είναι τα αξιοθέατα της περιοχής. Το φυσικό περιβάλλον, με την γειτονική γραφική χαράδρα και η γαλήνη του τοπίου αποζημιώνει τον επισκέπτη που θα φτάσει στο Δολό. H αφετηρία του μονοπατιού, που οδηγεί στο φαράγγι βρίσκεται 800 μ. έξω από το χωριό, όπου στο κεντρικό δρόμο θα βρείτε πλακοστρωμένο μονοπάτι.  Πρόκειται για το πιο γνωστό και αγαπητό μονοπάτι στη περιοχή του Πωγωνίου, το οποίο αποτελούσε και το μοναδικό δρόμο σύνδεσης παλιότερα του Δολού με την Πωγωνιανή. Μέσα στη χαράδρα υπάρχει πλούσια μεσογειακή και παραμεσογειακή βλάστηση, όπως και σημαντικά είδη πανίδας. Μπορείτε επίσης να δείτε το λαογραφικό μουσείο στη Στρατίνιστα, τη συλογή γεωργικών εργαλείων στο Ζάβροχο και το μουσείο φυσικής ιστορίας στην Καστανή.
Προσέχοντας την κίνηση που δεν σταματά ποτέ (κυρίως από φορτηγά που κατευθύνονται από και προς την Αλβανία), ακολουθείτε το δρόμο για Κακαβιά. Στα αριστερά σας ,σε υψόμετρο 456 μέτρα, συναντάται τη σπάνιας όμορφιάς λίμνη Ζαραβίνα, με τα διαυγή νερά, η οποία προστατεύεται από το δίκτυο «Natura 2000» καθώς αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο για την περιοχή, φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων, μεταξύ των οποίων και τη βίδρα (Lutra lutra), υδρόβιο θηλαστικό υπό εξαφάνιση.
Μετά από 18 χλμ. φτάνετε στο Χάνι Δελβινακίου όπου θα στρίψετε δεξιά όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Δελβινάκι. Το κεφαλοχώρι βρίσκεται σε ύψος 700 μ. περίκλειστο από βουνά χαμηλού υψομέτρου καλυμμένα από αρχαία δρυοδάση. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του. Το Δελβινάκι αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της επαρχίας, αφού κρατά κοντά του 1000 μόνιμους κατοίκους.
Το αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η εκκλησία της Παναγιάς, κτίσμα του 1153, αλλά και το εντυπωσιακό κτίριο του παλιού Παρθεναγωγείου-Αρεναγωγείου που σήμερα στεγάζει την Ταπητουργική σχολή.
Για κοντινές εξορμήσεις στη φύση το Δελβινάκι προσφέρεται για μικρές δίωρες πεζοπορίες στα εξωκκλήσια του χωριού, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και το εκκλησάκι της Παναγίας Μπολιάνιτσας. Την άνοιξη θα σας μαγέψει το τοπίο με τις ανθισμένες κουτσουπιές και το φθινόπωρο η ποικιλία των χρωμάτων.
Πολύ κοντά στο Δελβινάκι ξεκινάει το πανέμορφο δρυοδάσος της Μπούνας. Κυριάρχο είδος βλάστησης του δάσους είναι η βελανιδιά με έντονη την παρουσία άγριων θηραμάτων. Όμορφο όλες τις εποχές το δάσος είναι βατό ακόμη και για παιδιά. Για τους γνώστες των μανιταριών θα βρείτε πολλές ποικιλίες.
Στην κοιλάδα του Δρίνου, στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Κτισμάτων και στη θέση ‘Μαγούλα’ έχουν ανευρεθεί αρχαίοι τάφοι. Ο Επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα λείψανα του αρχαίου κάστρου και της οχυρωμένης ακρόπολης, δείγματα της αρχαίας πόλης Αντιτάνειας που άνθησε εκεί.

Το Ωραιόκαστρο είναι κτισμένο κοντά στις πηγές του ποταμού Γορμού. Εδώ έχουν έρθει στο φώς υπολείμματα της αρχαίας ακρόπολης Ωραιοκάστρου, αλλά και ταφικών τύμβων, ενώ έχουν εντοπιστεί οικιστικά ίχνη που χρονολογούνται από την Ύστερη εποχή του Χαλκού μέχρι και την Ελληνιστική εποχή. Μετά το Ωραιόκαστρο ο δρόμος κλωθογυρνά σα φίδι μέσα από πυκνόφυτα δάση και καθώς ολοένα κερδίζει υψόμετρο, προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στη χιονισμένη μέχρι το Μάιο, οροσειρά της Τύμφης.
Επόμενη στάση η παραδοσιακή Βήσσανη με τη φημισμένη σε όλη την Ήπειρο Ελληνική Σχολή, το Παρθεναγωγείο και τις λαμπρές εκκλησίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει αυτή της Ευαγγελίστριας -κτίσμα του 1630-. Άμεσα συνδεδεμένη με τους ντοπιους είναι και η μονή Άβελ  μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, η οποία χρονολογείται από το 1770. Τα σπίτια των Βησσανιωτών αντανακλούν την πάλαι ποτέ οικονομική και πνευματική πρόοδο της περιοχής. Ήταν συνήθως χτισμένα μέσα σε πλακόστρωτη αυλή, περιστοιχισμένη με οβρό (μαντρότοιχο) και εξώπορτα ξύλινη που είχε δίκλιτη στέγη. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου. Είναι μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ευρύχωρο υπερυψωμένο γυναικωνίτη (1791). Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου. Είναι μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ευρύχωρο υπερυψωμένο γυναικωνίτη.

H περιοχή του Άνω Καλαμά, χαρακτηρίζεται κυρίως από τη σύγχρονη εκμηχανισμένη γεωργία και τις μονάδες εσταυλισμένης κτηνοτροφίας. Τα περισσότερα χωριά τις περιοχής διασχίζονται από τον περίφημο ποταμό Καλαμά και κυρίως η καταπράσινη Βροντισμένη όπου διαβιεί η περίφημη Καραβίδα.

Σημαντικό οικονομικό και διοικητικό κέντρο, της κοιλάδας του Άνω Καλαμά, είναι ο Παρακάλαμος. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν ΠΟΓΔΟΡΙΑΝΗ ή ΠΟΓΔΟΡΑ. Λέξη σλαβική που σημαίνει υποβούνιος τόπος. Η ιστορική οικογένεια του Παύλου Μελλά καταγόταν από την περιοχή όπου και διέθετε πλούσια κτήματα, στο κέντρο του χωριού δεσπόζει επιβλητικά η μορφή του. Ο Παρακάλαμος θεωρείται πηγή καλλιτεχνών στο δημοτικό τραγούδι. Οι Ρώμηδες του Παρακαλάμου καλλιέργησαν την μουσική. Μετά τον πόλεμο του 1940-41, η ζωή τους άλλαξε ριζικά καθώς βαφτίστηκαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και τους δόθηκαν ονόματα και επώνυμα.

Ανεβαίνοντας στο κέντρο της παλιάς Πογδοριανής, συναντάμε την Ιερά και Σταυροπηγιακή Μονή Ευαγγελίστριας Σώσινου, με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου με πανοραμική θέα. Στα χρόνια του δεσποτάτου της Ηπείρου, πολύ πιθανά στα ερείπια αρχαίου θεάτρου, χτίστηκε εδώ μοναστήρι, από κάποιον που το όνομά του ήταν Σώσινος. Αργότερα το μοναστήρι καταστράφηκε. Το 1598, πάνω στα χαλάσματα , ο άρχοντας Ιωάννης Σιμωτάς έχτισε νέο μοναστήρι και το πλούτισε με κάθε είδους έπιπλα, σκεύη και βιβλία..

Ο συνοικισμός  Παηδονία  της Ρεπετίστης, αποτελεί σήμερα, ένα μουσείο παλιών εκκλησιών. Αξίζει κανείς να επισκευτεί το Μοναστήρι του Άι Λιά πιθανόν χτισμένο από την οικογένεια Μελά. Κοντά εκεί όπου αρχίζει το μονοπάτι προς τον Άι Λιά, ανακαλύπτουμε κρυμμένη, σχεδον αόρατη από το δρόμο την Άι Σωτήρα, σταυρεπίστεγος ναός που σώζεται στην αρχική του μορφή. Λίγο πιο κάτω τα ερείπια του Άι Νικόλα, κατά τις παραδόσεις των ντόπιων εδώ έγινε η μεγάλη σφαγή των κατοίκων το 1718 από επιδρομείς Τούρκων ή Αλβανών. Μόνο μια κοπέλα γλίτωσε, ‘η Αρετή και από αυτήν πήρε το νέο όνομα το χωριό της Γκρίμπιανης. Από τους παλαιότερους ναούς της περιοχής είναι και η μονή του Αγίου Αθανασίου, χτισμένος τα υστεροβυζαντινά χρόνια. Απέναντι από το ιερό βλέπουμε ένα τυφλό δωμάτιο. Δεν έχει ούτε παράθυρα, ούτε εξωτερική θύρα. Η είσοδος σε αυτό γίνεται μέσα από τα στασίδια της δυτικής πλευράς, ήταν μυστική, και όπως λένε το δωμάτιο ήταν κρυφό σχολειό.

Πολύ πάνω από το συνοικισμό της Παιηδονιάς βρίσκουμε την Παλιογκρίμπιανη (Αρετή), από τους παλιότερους οικισμούς, αναφέρεται σε μεσαιωνικά κείμενα ως Βρεβία, Βριβία, ή Βρίμπιανη. Ο Αραβαντινός τοποθετούσε εδώ την γνωστή αρχαία Ηπειρωτική πόλη Τράμπυα. Κοντά της κάτω από το μεγάλο βράχο βρίσκεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.

Κατεβαίνοντας και οδηγούμενοι από τον κεντρικό δρόμο θα φτάσετε στους Κουκλιούς. Μια σταση εδώ, θα άξιζε να σημειωθεί στο μοναστήρι του Αγίου-Νικολάου, που καθώς λέγεται σε μια υπόγεια αίθουσα του λειτουργούσε, το κρυφο σχολειό.Από την άλλοτε μονή του Αγίου Νικολάου, συναντούμε μόνο το καθολικό. Το βλέμμα του επισκέπτη θα σταματήσει στην είσοδο της μονής όπου δεσπόζει ζωγραφισμένος ο Άι-Νικολας, η Παναγία η βρεφοκρατούσα και ο Χριστος. Αξιόλογη για την αρχιτεκτονική της και η μικρή Βασιλική. Ο χώρος  στη θέση “Γανατιά”αποτελεί ένα ιδανικό τοπίο σαν χώρος υπαίθριας αναψυχής. Βρίσκεται εντός του οικισμού, στο μεγαλύτερο μέρος της, η έκταση καλύπτεται από διάφορα είδη πλατύφυλλων δένδρων που δημιουργούν ένα αρκετά σκιερό και δροσερό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξακουραστεί και να θαυμάσει την παλαιά κατασκευασμένη βρύση μέσα στην έκταση του χώρου. Συνεχίζοντας την ξενάγηση στου χωριό υπάρχουν σχηματισμένα μονοπάτια που οδηγούν στο Μύλο των Κουκλιών (χαρακτηρισμένος ως ιστορικο διατηρητέο μνημείο). Πρόκειται για διώροφο πετρόκτιστο κεραμοσκεπές κτίσμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, με ορθογώνια κάτοψη. Στο ισόγειο λειτουργούσε ο μύλος και υπάρχει ο σχετικός εξοπλισμός (μυλόπετρα, φτερωτή κ.τ.λ.) ενώ στον όροφο θα δείτε την κατοικία του μυλωνά.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας ανηφορίζουμε προς την Ιερομνήμη. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια. Θα δείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ανακαινισμένη εκ βάθρων το 1880 και ιστορημένη από το χιοναδίτη ζωγράφο Βασίλειο Φίλη. Κοντά στο χωριό θα βρείτε και το μικρό ναό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στολίζεται με ιδιαίτερες τοιχογραφίες του 1825. Αριστερά του ναού συναντούμε το παλαιό εκκλησάκι της Παναγίας της Κακαβίτσας. Η παράδοση και οι ντόπιοι συνδέουν το ονομα της με κάποιο θρύλο. Οι βυζαντινοί κακάβα έλεγαν την πέρδικα από την φωνή της ως «κακκαβίζουσα», από δω ίσως και η προσωνυμία για το περδικοσύχναστο του τόπου.

Προχωρούμε προς την γραφική θέση ‘Ντοβρίτσι’ που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη πηγή, στην οποία πραγματοποιούνται πανηγύρια και διάφορες εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες. Εκεί υπάρχει και το γνωστό κιόσκι με τις βρύσες. Το χωριό ονομάζεται Ριάχοβο. Το παράξενο αυτό όνομα στα σλαβικά σημαίνει «ο τόπος με τις καρυδιές».
Χαρακτηριστικά και αξιοθέατα στοιχεία του χωριού αποτελούν το τζαμί που χτίστηκε ανατολικά στην περιοχή, γνωστή ως σήμερα σαν Μετζίτια.
Πάνω από όλα όμως για τους φυσιολάτρες είναι η λίμνη του Ριαχόβου με τους εξεζητημένους επισκέπτες της, τους ερωδιούς.

Αξιολογότατα είναι επίσης τα χωριά Μαυρονόρος και Σιταριά, χτισμένα σε πλαγιά του όρους Κασιδιάρη. Έχουν όμορφα σπίτια και θέα στην κοιλάδα του Άνω Καλαμά.
Πάνω από το Μαυρονόρος, βρίσκεται Εκτροφείο Θηραμάτων.
Το Παλαιό χωριό Μαυρονόρος βρίσκεται εγκαταλειμμένο, σε όμορφη τοποθεσία, 6 χλμ ΝΔ από το Μαυρονόρος. Θα δείτε σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής και το κτίριο του δημοτικού σχολείου.

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 10:11

Πρόσκληση για συνεδρίαση Δ.Σ. την 22/2/2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18.00 στο Δελβινάκι, λόγω εκτάκτου απουσίας του Δημάρχου, θα διεξαχθεί την Παρασκευή  22 Φεβρουαρίου  2013  και ώρα 18.00, στο Δελβινάκι [Αίθουσα συνεδριάσεων Δημαρχείου Δ.Ε. Δελβινακίου]

ΘΕΜΑTA  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.    Έγκριση ανάθεσης προμηθειών.
2.    Έγκριση αναμορφώσεων προϋπολογισμού οικ. ετ. 2013.
3.    Έγκριση εγγραφής στον προϋπολογισμό ετ. 2013 του προγράμματος: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ειδικών κοινωνικών ομάδων στην Πίνδο» από το δικαιούχο / Α.Σ.  «Ορεινή συμπολιτεία Πίνδου»
4.    Έγκριση εγγραφής στον προϋπολογισμό ετ. 2013 του προγράμματος  «BRANDINODE» που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013»
5.    Έγκριση επιχορήγησης Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας – αλληλεγγύης – 
Μέριμνας & Παιδείας Δήμου Πωγωνίου.
6.    Έγκριση προϋπολογισμού Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πωγωνίου.
7.    Έγκριση  επιχορήγησης Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πωγωνίου.
8.    Έγκριση ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων ετ. 2012 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
9.    Έγκριση λύσης σύμβασης ενοικίασης ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου στα Ιωάννινα.
10.    Έγκριση έκδοσης αδειών άσκησης υπαίθριου – στάσιμου εμπορίου για τη λειτουργία καντινών.
11.    Έγκριση παραχώρησης της χρήσης Δημοτικού κτιρίου στην Τ.Κ. Δελβινακίου, για την μετεγκατάσταση του καταστήματος των ΕΛΤΑ.
12.    Έγκριση παραχώρησης χρήσης Δημοτικού κτιρίου [πρώην οικοκυρική σχολή] στην Τ.Κ. Βασιλικού, στο Σύλλογο Γυναικών Βασιλικού.
13.    Έγκριση μεταφοράς εξοπλισμού του «Κέντρου Περιβάλλοντος Καταρράκτη» από την Τ.Κ. Καταρράκτη στην Τ.Κ. Παρακαλάμου, σε αίθουσα του Δημαρχείου της Δ.Ε. Άνω Καλαμά»
14.    Υπογραφή συμφώνου των Δημάρχων για την υλοποίηση του έργου: ΣΕΑΠ – ΠΛΑΣ.
15.    Επί αιτήσεων δημοτών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Βιρβίλης Σταύρος

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 06:15

Πρόσκληση για συνεδρίαση Ο.Ε. την 14/02/2013

Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 14η Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη & ώρα 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 14-02-2013

Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1 Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2013 στις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου.

2 Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2013 που αφορούν συνεχιζόμενα έργα, εργασίες & προμήθειες.

3 Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2013 που αφορούν οφειλές παρελθόντων ετών.

[Απόσπασμα απο την υπ. αριθμ. 30/2013 απόφαση Δημάρχου]

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Ορίζει τους παρακάτω εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους (αμισθί) της πλειοψηφούσας παράταξης εκχωρώντας τους την εκτέλεση αρμοδιοτήτων, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ως ακολούθως:

1. Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ντότη Ευάγγελο υπεύθυνο με αρμοδιότητες για οικονομικά - έσοδα του Δήμου και έλεγχο προϋπολογισμού.

2. Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μάγκο Μιχάλη υπεύθυνο με αρμοδιότητες για θέματα εύρυθμης λειτουργίας για το Τ.Κ. Δελβινακίου και Δημ. Υπηρεσίες.

3. Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μάστορα Μιλτιάδη υπεύθυνο με αρμοδιότητες τα θέματα Αθλητισμού - Νεολαίας.

4. Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Υφαντή Αριστοτέλη υπεύθυνο με αρμοδιότητες Περιβάλλοντος – Πολεοδομίας – Κτηματογράφησης.

5. Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παπαβασιλείου Δημήτριο υπεύθυνο με αρμοδιότητες για θέματα Διαχείρισης Δασών.

6. Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γκόγκα Σταύρο υπεύθυνο με αρμοδιότητες Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

7. Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γαλίτση Νικόλαο υπεύθυνο με αρμοδιότητες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 10:39

Προυπολογισμός έτους 2013

Προυπολογσμός έτους 2013, του Δήμου Πωγωνίου

Δείτε τα συννημένα αρχεία

Η μελέτη αυτή αφορά στην επισκευή κτιρίου που πρόκειται να εγκατασταθεί εκθετήριο – εργαστήριο ψηφιδωτών Γ. & Ν. Κολέφα, που βρίσκεται στο Κοινοτικό Διαμέρισμα Πωγωνιανής. Συγκεκριμένα μιλάμε για την επισκευή του ισογείου, του α΄ ορόφου και του β’ ορόφου τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Το κτίριο έχει κατασκευαστεί το 1870. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο. Ο φέρων οργανισμός είναι από λιθοδομή με στέγη από ξύλινο σκελετό και στην υπάρχουσα μορφή με επικάλυψη από λαμαρίνα. Στην αρχή το κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί ως διοικητήριο από τους Τούρκους. Τις δεκαετίες 1950, 1960 στον α’ όροφο λειτουργούσαν εμπορικά καταστήματα και στον β’ όροφο είχε τα γραφεία του ο σύλλογος Πωγωνιανής.

Στο συγκεκριμένο κτίριο έχουν ήδη γίνει εργασίες αποκατάστασης εσωτερικά στο ισόγειο του κτιρίου αλλά και των εξωτερικών κουφωμάτων αυτού.Συνοπτικά, με την παρούσα μελέτη προβλέπονται όλες εκείνες οι απαραίτητες εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου.Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν αφορούν το ισόγειο, τον α’ και β’ όροφο του κτιρίου. Στον β’ όροφο του κτιρίου είχαν κατασκευαστεί μεταχρονολογημένα πρόχειρα χωρίσματα από σανίδια τα οποία θα καθαιρεθούν για να επανέλθει ο όροφος στην αρχική του μορφή. Θα πραγματοποιηθεί αποξήλωση των ξύλινων και σιδηρών θυρών και παραθύρων τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του κτιρίου, καθώς έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από την υγρασία και το πέρασμα του χρόνου. Θα καθαιρεθούν όλες οι ξύλινες επιφάνειες όπως πατώματα, ταβάνια, καθώς και ο σκελετός τους, καθώς είναι κατεστραμμένα. Θα πραγματοποιηθεί επιπλέον αποξήλωση του φέροντος οργανισμού ξύλινης στέγης (σανίδες, τεγίδες, επιτεγίδες, ζευκτά κάθε τύπου) γιατί έχουν στρεβλώσει και έχουν καταστραφεί. Επίσης θα γίνει καθαίρεση της επικάλυψης της στέγης από λαμαρίνα. Θα καθαιρεθούν τα επιχρίσματα και θα γίνει εφαρμογή υδραμμοβολής για καθαρισμό διαφόρων επιφανειών (τοιχοποιίες, σίδερα, πέτρες, μάρμαρα, γυαλί, μεταλλικές επιφάνειες) από ρύπους, κονιάματα, παλαιά χρώματα, σκουριά κ.λ.π. και ιδιαίτερη αποκάλυψη ρηγματώσεως, ενώσεων, κογχών σε δύσβατες περιοχές σε οποιοδήποτε ύψος με μηχάνημα βενζινοκίνητο ή ηλεκτροκίνητο υδροβολής ή υδραμμοβολής υπό πίεση μέχρι 150 ή 220 Atm μετά προσοχής, ώστε να μην προκληθεί βλάβη σε επιμέρους τμήματα τα οποία ενδεχομένως παρουσιάζουν μεγάλη φθορά μέχρι πλήρους καθαρισμού, κατά την υπόδειξη του επιβλέποντα. Για την υδραμμοβολή χρησιμοποιείται άμμος ποταμού καθαρή, η οποία κοσκινίζεται σε λεπτό κόσκινο.

Εν συνεχεία θα τοποθετηθούν σιδηρά και σωληνωτά ικριώματα συμβατικού τύπου, με δάπεδο εργασίας από μαδέρια, σε όλες τις όψεις και σε όλο το ύψος του κτιρίου. Πιθανολογείται ότι δε θα χρειαστούν ενέματα στον φέροντα οργανισμό (τσιμεντενέσεις), θα γίνουν αρμολόγημα των όψεων το υλικό τον οποίων θα είναι υδρασβεστος, λευκό τσιμέντο, άμμος και χώμα η σύνθεση των οποίων θα καθοριστεί από την ΣΤ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Θα γίνουν επιχρίσματα εσωτερικά. Τα επιχρίσματα θα είναι τριπτά τριβιδιστά με τσιμεντοκονίαμα των 450 kg τσιμέντου, πάχους 2,5 cm, σε τρεις διαστρώσεις, από τις οποίες η πρώτη πιτσιλιστή, η δεύτερη στρωτή (λάσπωμα) και τρίτη τριπτή (τριβιδιστή). Θα τοποθετηθούν μεσοπατώματα και πατώματα δρύινα σε σκελετό από καδρόνια, καθώς και όλα τα εξωτερικά κουφώματα θα τοποθετηθούν ξύλινα τρικολητά σύμφωνα και με τη γνώμη της ΣΤ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Τα ταβάνια θα είναι παραδοσιακού τύπου ,με φαρδιά σανίδα άνω των 18 εκατοστών πλάτους και πηχάκι. Στην περιμετρική τοιχοποιία του κτιρίου στον β΄ όροφο αλλά και στους εσωτερικούς τοίχους στον α’ όροφο θα κατασκευαστεί μη εμφανές σενάζ. Το σενάζ θα κατασκευαστεί με σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20 και ελαφρό οπλισμό S500s (μέχρι4Φ12 με συνδετήρες Φ8/10). Στο σενάζ του β’ ορόφου θα πακτωθούν ξύλινοι δοκοί όπου εκεί και θα στηριχθεί η νέα στέγη. Θα τοποθετηθεί κρηπίδα απλής ορθογωνικής όψεως από πλακοειδείς και ισόπαχους λίθους, πάχους 5-7 εκ διαστάσεων πλευράς 40 έως 70 εκ τουλάχιστον, τοποθετούμενη μετά τσιμεντοκονιάματος στη στέψη λιθοδομής κτιρίου, με κλίση προς τα έξω και προεξέχουσα αυτής. Για τη στέγη θα κατασκευαστούν ζευκτά ανά 0,80μ θα πραγματοποιηθεί σανίδωμα αυτής, τοποθέτηση ελαστομερής υδρατμοπερατής μεμβράνης και επικάλυψη από κόκκινο κεραμίδι. Για μήκος 5,25μ στην μπροστινή όψη του κτιρίου στον β’ όροφο η τοιχοποιία θα επιχρισθεί όπως ήταν στην αρχική της μορφή. Τα ξύλινα υπέρθυρα θα αντικατασταθούν από νέα ξύλινα υπέρθυρα από ξύλο καστανιάς και τα πέτρινα υπέρθυρα θα αντικατασταθούν από νέα πέτρινα από κοτρώνι της περιοχής όπως είναι τα υπάρχουσα. Θα κατασκευαστεί κεντρική θέρμανση, ενώ θα γίνουν οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές εργασίες σύμφωνα με τις μελέτες, καθώς και οι απαραίτητες εργασίες για την πυρασφάλεια του κτιρίου. Η θέρμανση θα γίνει με σύστημα κεντρικής θέρμανσης και σύμφωνα με την μελέτη κεντρικής θέρμανσης. Τέλος θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές εργασίες για τη σωστή χρήση του κτιρίου.

Στο ισόγειο θα κατασκευαστούν αποχωρητήρια. Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν δύο αποχωρητήρια (ανδρών – γυναικών) καθώς και ένα αποχωρητήριο για ΑΜΕΑ. Για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στο ισόγειο και στον α’ όροφο του κτιρίου δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη κατασκευή καθώς η πρόσβαση τους είναι στην ίδια στάθμη με τον δρόμο, ενώ για την πρόσβαση στον β’ όροφο θα γίνεται με συστήματα ανύψωσης καθίσματος (ασανσέρ καθίσματος).

Η προϋπολογισθείσα  δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό 360.000,00 Ευρώ  (για εργασίες 292.682,93 και 67.317,07 ΦΠΑ 23%).

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία του Δ.Σ. κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. και προτού συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ζητά από το Δ.Σ. να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση, πριν από τα θέματα που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη, και για το ανωτέρω θέμα, το οποίο πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ντόντης Ιωάννης, ως κατεπείγον, εκτός ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ. 4 του Δ.Κ.Κ και του άρθρου 7 του Ν. 3852/2010.

Το Δ.Σ. μετά και τη συναίνεση του Δημάρχου, ομόφωνα αποφασίζει να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση και για το ανωτέρω θέμα, ως κατεπείγον.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος δίνει το λόγο στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ντόντη Ιωάννη, για την εισήγηση του θέματος αυτού.

Ο κ. Ντόντης Ιωάννης αναφέρει τα εξής:

«Ο τόπος μας, ο οποίος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Χώρας και συνορεύει με την Αλβανία, χρήζει καλύτερης και σοβαρότερης αντιμετώπισης από την Πολιτεία και τους Κρατικούς φορείς. Ένας τόπος γεμάτος ομορφιές, με απίστευτη αυθεντικότητα σε κάθε βήμα και χώρο, με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο. Μια περιοχή, φημισμένη άλλοτε για την ευημερούσα κτηνοτροφία και γεωργία της. Μια περιοχή με ιδιαιτερότητες, με ξεχωριστή αυτονομία και ποιότητα των τόπων, που θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομικό διασυνοριακό κέντρο με ποικίλες επενδυτικές δραστηριότητες στο πρόσφορο έδαφός της.

Για τον τόπο μας, το Πωγώνι μας, η Παράταξή μας επιδιώκει να διασφαλίσει ένα σταθερό μέλλον μέσα από την δημιουργία μίας ουσιαστικής και δυναμικής ανάπτυξης στην περιοχή. Στεκόμαστε αποφασιστικά θετικοί στην στήριξη κάθε υγιούς και ξεκάθαρης πρωτοβουλίας, κάθε πολιτικής που θα μας καταστήσει ανταγωνιστικούς και θα δώσει θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα, το Πωγώνι μας έχει ανάγκη από αναπτυξιακές δομές και επενδυτικές δραστηριότητες που θα το αναβαθμίσουν οικονομικά και κοινωνικά και θα επιφέρουν οφέλη στο Κράτος. Υπάρχει ανάγκη κυρίως από υπαρκτές λύσεις που θα δώσουν μία άλλη προοπτική και θα ικανοποιούν τις τοπικές ανάγκες.

Συνεπώς, η δημιουργία των ΕΟΖ ως ένα μέτρο άμεσης δράσης για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τοπική ανάπτυξη είναι ένα μέτρο που πιθανότατα θα συμβάλλει στην διέξοδο από αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η κοινωνία μας.

Για μας η υπεράσπιση του εθνικού και τοπικού συμφέροντος, η επιλογή του αποτελεσματικού και του ωφέλιμου για την κοινωνία μας, πρέπει να αποτελεί γνώμονα των αποφάσεών μας. Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε και να δειλιάσουμε μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας για λόγους σκοπιμοτήτων και μικροεπιδιώξεων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, είτε συνηγορούσε η Ε.Ε. είτε όχι στην δημιουργία ΕΟΖ εντός των χωρών της Ένωσης και ειδικότερα στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι ότι βλέπουμε και αισθανόμαστε την επίδρασή τους, καθώς σαν τέτοιες λειτουργούν ολόκληρες χώρες γειτονικές (Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία).

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ήδη έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν μετεγκατασταθεί εκεί.

Δεν είναι λίγοι οι συνδημότες μας που πάνε για τα ψώνια τους στο Αργυρόκαστρο, οι Φλωρινιώτες στα Μπίτολα, σχολεία της Μακεδονίας που κάνουν ημερήσιες εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας ή της Σερβίας και πάει λέγοντας.

Ακόμη είναι γνωστό ότι ολόκληρες χώρες όπως και η δική μας λειτουργούν ως ΕΟΖ για τους πλουσιότερους εταίρους μας στην Ε.Ε. Αυτή η θεώρηση εξηγεί το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που θέλουν να κάνουν έδρα τμημάτων στην Ελλάδα και μέσω διαδικτύου να δραστηριοποιούνται παγκόσμια.

Γνωρίζουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα από πολλά έτη πριν π.χ. το service των εταιρικών λογισμικών μπορεί ας πούμε να γίνεται on line από το Πακιστάν. Αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, ακόμη και εντός χωρών της Ε.Ε., καθώς Νομισματική Ένωση δεν σημαίνει και εξίσωση στις εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα. Απόδειξη είναι τα Μνημόνια που υπογράφονται και καταργούν ή καταπατούν εργασιακά δικαιώματα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι και χωρίς ΕΟΖ, πολλές εταιρείες μέσω Νόμιμης δημιουργίας offshore δεν φορολογούνται στην Ελλάδα αν και εδώ δραστηριοποιούνται.

Ας μην κλείνουμε λοιπόν τα μάτια μας, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, η κρίση είναι συστημική. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει!

Και μέχρι αυτό το σύστημα να αλλάξει και πιστεύουμε ότι οφείλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την αλλαγή, δικαιούμαστε εμείς να δαιμονοποιούμε καταστάσεις και να απέχουμε από την πραγματικότητα?

Εμείς συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητο να μπούμε στην Διαβούλευση για τις ΕΟΖ, έχοντας πάντα υπόψη ξεκάθαρες συλλογικές θέσεις, θέσεις που θα διασφαλίζουν το κοινό καλό όλων, θα διασφαλίζουν το συμφέρον του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το που και με ποιο τρόπο πρέπει να συστήσουμε κάποιες ΕΟΖ πρέπει εμείς να το αποφασίσουμε και όχι άλλοι.

Πρέπει να διαλέξουμε τις ενέργειες και τις προτάσεις που συμφέρουν τον τόπο μας και αποδεικνύονται αποτελεσματικές στην εφαρμογή τους.

Άρα, κυρίαρχη προτεραιότητα για όλους μας είναι να δούμε ποια είναι τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Πρέπει δηλ. να δούμε, να σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε το μοντέλο τοπικής ανάπτυξης που εμείς θέλουμε για την περιοχή μας αξιοποιώντας στο έπακρο τον τεράστιο φυσικό πλούτο, τα εδάφη και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, με μία ολοκληρωμένη στρατηγική πρόταση ανάπτυξης σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος.

Διότι, πιστεύουμε βαθιά μέσα μας ότι η πολιτική πρέπει να σχεδιάζεται και να προλαμβάνει. Τότε μόνο η επιτυχία είναι σίγουρη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου και των πολιτών.

Εμείς πιστεύουμε πως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αποτελούν ευκαιρία για την περιοχή λειτουργίας τους και την εθνική οικονομία γενικότερα με την προϋπόθεση ότι:

θα διασφαλιστεί ο σωστός σχεδιασμός τους, η καλή οργάνωση του τρόπου λειτουργίας τους και μία αποτελεσματική διοίκηση.

Πρέπει δηλαδή να συμφωνήσουμε πως:

Α. Η θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΟΖ να γίνει μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς φορείς. Η διαδικασία να είναι απόλυτα διαφανής. Καμία απόφαση δεν μπορεί να είναι ειλημμένη και ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Β. Η χωρική έκταση των ΕΟΖ να αποτελεί ένα ενιαίο και δυναμικό σύνολο. Σε ότι μας αφορά η Περιφέρεια Ηπείρου, θεωρούμε ότι θα πρέπει, να αναγνωριστεί ως ενιαίος αναπτυξιακός χώρος, καθώς όλες οι παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου προσφέρονται για ΕΟΖ.

Γ. Η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και η προστασία της περιβαλλοντικής αειφορίας στις ΕΟΖ, να ανταποκρίνονται και να είναι σύμφωνες με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ειδικότερες θέσεις μας είναι οι εξής:

1. Το Κράτος στα πλαίσια των στρατηγικών περιφερειακών του πολιτικών θα πρέπει να είναι ο άμεσος χρηματοδότης με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με τη συνεχή έγκριση της Ε.Ε., με σκοπό να στηρίξει πραγματικά και ουσιαστικά την περιοχή μας, προσελκύοντας επενδύσεις εξαγωγικού προσανατολισμού και υψηλής τεχνολογίας και κατά δεύτερον, δημιουργώντας νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που θα δώσουν οικονομική ανάσα στους άνεργους συμπολίτες μας.

2. Στην σύνθεση της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ να προβλέπεται η συμμετοχή με 51% των Κρατικών φορέων με την απαραίτητη συμμετοχή του Δήμου. Μία τέτοια σύνθεση διασφαλίζει την εφαρμογή της ισχύουσας Νομοθεσίας, για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, τα αδικήματα.

Εδώ θα πρέπει κανείς να επισημάνει ότι, η διάρκεια της ΕΟΖ έχει ημερομηνία λήξης. Εμείς θα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ως απαράβατο όρο ότι η συνέχιση της λειτουργίας της μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους ως προς την σύνθεση της Διοίκησης.

Δεν πρέπει να δεχτούμε προτάσεις που οδηγούν την ΕΟΖ στο χρηματιστήριο, και μελλοντικά ίσως ως χώρο εκτός Εθνικής Κυριαρχίας.

3. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ζωνών (που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να συζητάμε για Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες), πρέπει να περιλαμβάνει καθαρές στοχεύσεις και σκοπούς που να εξυπηρετεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο:

Να αποκλείσουμε επενδύσεις με περιβαλλοντικές επιπτώσεις και με επιπτώσεις στην αλλοίωση της ταυτότητας της περιοχής μας. Άρα, να υπάρξει δυνατότητα:

Α. να προσδιορίζεται το είδος των επενδύσεων που θέλουμε να φέρουμε για να εξυπηρετήσουμε το στόχο της ανάκαμψης ή της αύξησης της απασχόλησης και των εξαγωγών,

Β. να περιγράφονται κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων,

Γ. να περιγράφονται απαγορεύσεις για επικίνδυνες δραστηριότητες,

Δ. να προσδιορίζονται ρήτρες ανάκλησης αδειών επιχειρήσεων.

4. Αυτονόητος είναι ο σεβασμός της περιβαλλοντικής αειφορίας. Το περιβάλλον της περιοχής μας, είναι πλούτος αμύθητος και ως τέτοιος πρέπει να αξιοποιηθεί και να περιφρουρηθεί από τυχόν λανθασμένες αποφάσεις.

5. Απορρίπτουμε εφαρμογές ειδικών εργασιακών σχέσεων που θα ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα ως κίνητρα επενδύσεων. Να ισχύσει το εργασιακό καθεστώς αυτό που προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι για όλη την ελληνική επικράτεια.

Η Περιφέρειά μας δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος της μαύρης ή υποαμοιβόμενης εργασίας.

6. Να στηριχθούν πολιτικές ενθάρρυνσης επενδύσεων με κατεύθυνση την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και του φυσικού πλούτου (βάσει όσων προέβλεπε ο προηγούμενος Αναπτυξιακός Νόμος για την Δ Ζώνη).

7. Να μην στηρίξουμε τις Θεματικές ΕΟΖ σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν. Μπορούν όμως προιόντα του πρωτογενούς τομέα να μεταφερθούν σε παραμεθόριες και επιμεθόριες ΕΟΖ και να τυποποιηθούν εκεί προς εξαγωγή.

8. Συμφωνούμε για κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης, για διευκόλυνση και απλοποίηση διαδικασιών, και για κρατική επιχορήγηση αρκεί τα χαρακτηριστικά να είναι ενιαία για ολόκληρη την ΕΟΖ.

9. Να αντιμετωπίζονται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και άνισης μεταχείρισης ομοειδών επιχειρήσεων εντός και εκτός ΕΟΖ αλλά και ο κίνδυνος αποκλεισμού ανάπτυξης της ελληνικής εκτός ΕΟΖ επιχειρηματικότητας σε τομείς οι οποίοι «φιλοξενούνται» στην ΕΟΖ».

10. Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση ώστε από το ποσοστό των κερδών, μέρος τους να αποδίδεται στον Δήμο και στην Περιφέρεια που βρίσκεται η ΕΟΖ για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

11. Να υπάρχει κατηγορηματική δέσμευση πρόσληψης προσωπικού από την τοπική κοινωνία. Το εργατικό δυναμικό στην πλειοψηφία του θα πρέπει να απαρτίζεται από το τοπικό πληθυσμό και κατά πολύ λιγότερο από πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απαραιτήτως θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα Νομιμότητας παραμονής στην χώρα. πρώτιστη ανάγκη είναι η απασχόληση των ανέργων πολιτών του τόπου μας. »

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο για να αναπτύξει τις θέσεις του πάνω στο θέμα αυτό.

 

Ο Δήμαρχος αναφέρει τα εξής:

«Είναι πράγματι μία ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, κάτω και μέσα από τις οποίες θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε θετικά τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών και ειδικότερα στην περιοχή μας.

Αυτή η συζήτηση μπήκε στο τραπέζι, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για ανάπτυξη, μέσω προσελκύσεως επενδύσεων.

Το Πωγώνι, μία περιοχή παραμεθόρια με μεγάλο δείκτη ανεργίας, με συρρίκνωση του πληθυσμού και μετανάστευση, ακριβώς λόγω της αδυναμίας για απασχόληση, με προβλήματα βασικών υποδομών, έχει ανάγκη για διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων για ανάπτυξη, για μείωση της ανεργίας και κυρίως για το ζωντάνεμα της περιοχής και επιστροφής των νέων στην περιοχή μας. Σ’ αυτή τη βάση είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε όλα τα οικονομικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι θα μπορούσε να γίνεται συζήτηση, όχι με τον όρο ΕΟΖ, αλλά ως ειδικά κίνητρα παραμεθόριας περιοχής, ως αναπτυξιακός νόμος με ειδικούς όρους για την περιοχή ή όπως αλλιώς θα ονομάζονταν, ώστε να μην προκαλεί τόσες συζητήσεις ή αντιδράσεις, με όσα λέγονται ή ακούγονται μέχρι σήμερα.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας και αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο.

Βέβαια ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν θα γίνει πρόταση από την Ελληνική Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθορισμό ΕΟΖ στην Ελλάδα, εάν στην πρόταση αυτή θα περιλαμβάνεται η Ήπειρος και εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει τελικά ΕΟΖ στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, ώστε εάν από την τεχνική έκθεση που αναθέσαμε, φαίνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τότε θα κάνουμε την πρόταση.

Στην εταιρεία που θα κάνει την τεχνική έκθεση – προμελέτη αυτή, θα δοθούν από εμάς οι κατευθύνσεις, για το τι θέλουμε και οι όροι και οι προϋποθέσεις όπως συζητούνται απόψε θα αποτελούν για μας τις «κόκκινες γραμμές» για την υποβολή ή όχι πρότασης για ΕΟΖ.

Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με πολλά θέματα, αλλά κυρίως με τα εξής:

Α. Προστασία του περιβάλλοντος.

Πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένο ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές επιχειρήσεις ρυπογόνες και επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Αυτό το θέμα το βάζουμε πρώτο, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι η περιοχή μας βασίζεται για την ανάπτυξή της στο περιβάλλον, στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, στην προστασία των ποταμών και του υδάτινου υπέργειου και υπόγειου ορίζοντα και την προστασία γενικώς της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής μας.

Β. Θα ισχύσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία και ισχύουν σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Αυτό θα πρέπει να καθορίζεται όχι με βάση τις διαβεβαιώσεις των υπουργών ή των υπεύθυνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να προβλέπονται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα και να καλύπτονται επακριβώς και χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» από την Ελληνική Νομοθεσία.

Γ. Οι εργαζόμενοι θα είναι Έλληνες υπήκοοι της ευρύτερης περιοχής.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν γίνεται σε καμία περίπτωση δεκτό αυτό που συζητιέται με πρόσληψη ξένων εργαζομένων ή περισσότερο των λαθρομεταναστών, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

Δ. Να υπάρχει συμμετοχή του Δήμου στο Εταιρικό σχήμα διοίκησης της ΕΟΖ, όπως προβλέπεται μαζί με την περιφέρεια και σε ποσοστό 51% .

Αυτό θα διασφαλίζει τους όρους ένταξη και λειτουργίας των επιχειρήσεων εντός ΕΟΖ και την αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων για κάθε θέμα. Το δικαίωμα συμμετοχής του Δήμου στο εταιρικό σχήμα διοίκησης ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Δήμος Πωγωνίου θα παραχωρήσει τη συγκεκριμένη έκταση.

Οι παραπάνω βασικές αρχές είναι όροι απαράβατοι και αποτελούν ένα βασικό πλαίσιο συζήτησης και κατεύθυνσης για το ποια ΕΟΖ θέλουμε και εάν τελικά το βασικό κίνητρό μας και η βασική επιδίωξή μας για μείωση της ανεργίας για δυνατότητα να επανέλθουν νέοι και να εγκατασταθούν ξανά στα χωριά μας, εξυπηρετείται από την συγκεκριμένη πρόταση. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συζητάμε για ΕΟΖ που έχουν σχέση με τις υπάρχουσες και δραστηριοποιούνται σε τρίτες χώρες, όπως Κίνα, Κορέα κ.τ.λ.

Μιλάμε για ΕΟΖ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνθήκες Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος ότι πρόκειται να αποφασίσουμε θα γίνει από όλους τους Πωγωνησίους με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση που σύντομα θα ξεκινήσει μετά από τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης – πρότασης για την ΕΟΖ που αποφασίσαμε να συντάξει ο Δήμος Πωγωνίου μαζί με την ΠΕΔ Ηπείρου και την Περιφέρεια Ηπείρου.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Ο Μεντής Χρήστος, αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε τοποθετηθεί αρκετές φορές και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τη δημιουργία ΕΟΖ. Η δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή μας, ανάπτυξη για το καλό των εργαζομένων, για το καλό του λαού μας, αλλά αντίθετα, θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Οι μισθοί των εργαζομένων δεν θα φτάνουν ούτε τα διακόσια (200) ευρώ, δεν θα εφαρμόζεται καμία εργατική νομοθεσία, δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος στο χώρο ( εργασιακά, περιβάλλοντος, αποθήκευσης). Τα προϊόντα που θα παράγονται θα έχουν φορολογική ασυδοσία, αφού θα φορολογούνται μέχρι 10%, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, στις πάνω από 3.000 τέτοιες ζώνες που υπάρχουν ανά τον κόσμο, π.χ. Πολωνία, Σκόπια κ.λ.π. Θα είναι «κράτος εν κράτει» των επιχειρηματιών.

Όπως είπαν και οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που μας «αγαπάν πολύ», «τους πονάει η καρδιά τους για μας» - η Ελλάδα για να αναπτυχτεί, χρειάζεται ειδικές οικονομικές ζώνες (ΕΟΖ), που όμως αυτές θα διέπονται από ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το διεθνές περιβάλλον της χώρας, δηλαδή, διαλέξτε κύριοι, μισθούς Αλβανίας, Σκοπίων, Βουλγαρίας, Τουρκίας…..

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία ΕΟΖ.

Σε αυτή την περίοδο κρίσης και εξαθλίωσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, που βιώνει κάθε λαϊκή οικογένεια από τις πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και οι οποίες έχουν ονοματεπώνυμο, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και τώρα μαζί και η ΔΗΜ. ΑΡ., από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ., καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να μην ξεγελαστούν από τα δήθεν «δώρα» που θα φέρουν. Τους καλούμε να αντιδράσουν, να ξεσηκωθούν. Οι ΕΟΖ γίνονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου! Θέλουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες της Ευρώπης να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις τους κοντά στα κέντρα τους, από την Ινδία, Κίνα κ.λ.π., με τους εκεί εργασιακούς όρους (οδηγία Μπορχενστάιν).

Ακούμε τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από την αντιπολίτευση, να γίνει η ΕΟΖ και ότι ο Δήμος Πωγωνίου θα βάλει όρους στη λειτουργία. Αν είναι δυνατόν!!!!!!!!!!!!! , τη στιγμή που όλοι ξέρουν ότι έχουμε εργαζόμενους στην περιοχή μας, καταστρατηγούνται εργατικά δικαιώματα και ο Δήμος δεν παρεμβαίνει, γιατί δεν μπορεί, όπως λένε, και θα βάλει όρους στην ΕΟΖ!!!

Όμως, δεν μας εκπλήσσει η τοποθέτησή τους αυτή, αφού διέπονται από την ίδια πολιτική αντίληψη και πρακτική, που έχουν τα κόμματα εξουσίας που τους στηρίζουν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου θα φέρει σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Το καλούμε να αναθεωρήσει τη στάση του και να αγωνιστεί μαζί με το λαό ενάντια στη δημιουργία ΕΟΖ, ενάντια σ΄ αυτή την πολιτική της πείνας και της εξαθλίωσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, καλούμε τους κατοίκους της περιοχής, να πούνε «όχι» στην ΕΟΖ και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους της χώρας, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της, που δεν έχει μέλλον γι αυτούς και τα παιδιά τους.»

 

Ο Φωτίου Αθανάσιος, αναφέρει ότι ο ίδιος ατομικά, είναι κατά της Ε.Ο.Ζ. στο Δήμο Πωγωνίου.

Ο Ντάλλας Ιωάννης, αναφέρει ότι έχει ένσταση με το θέμα της φοροδιαφυγής με την ΕΟΖ και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί καλύτερα.

Ο Πορίκης Ηλίας, αναφέρει ότι τον κάλυψε ο κ. Φωτίου και ότι το θέμα αυτό πρέπει να διερευνηθεί.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ. Λαμπρίδης και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και της Ένωσης Βασιλικιωτών κ. Χρήστου, οι οποίοι παρίσταντο στη συνεδρίαση και δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με τη δημιουργία ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου και ανέπτυξαν τις θέσεις τους.

Τέλος το λόγο πήραν και ορισμένοι από τους παριστάμενους δημότες οι οποίοι ανάπτυξαν τις θέσεις τους πάνω σ’ αυτό το θέμα.

 

Τέλος ο Πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. ν’ αποφασίσει σχετικά.

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Προέδρου, τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ. και σκέφτηκε νόμιμα, κατά πλειοψηφία, με ψήφους [20] υπέρ και [4] κατά [Ντάλλας Ιωάννης, Φωτίου Αθανάσιος, Πορίκης Ηλίας και Μεντής Χρήστος]

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

Εγκρίνει τις προτάσεις όπως διατυπώθηκαν ανωτέρω, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ντότη Ιωάννη και όπως συμπληρώθηκαν από το κ. Δήμαρχο Κων/νο Καψάλη, όσο αναφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. [Ειδικής Οικονομικής ζώνης] στο Δήμο Πωγωνίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα επανέλθει πάνω στο θέμα αυτό, σε ειδική συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, μετά τη σύνταξη της τεχνικής έκθεσης – προμελέτης για τη διερεύνηση δυνατοτήτων δημιουργίας ΕΟΖ, όπου θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα αυτό και θα αναπτύξουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους, ο Δήμαρχος, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και οι φορείς και Δημότες του Δήμου, που το επιθυμούν.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΓΙΑ  12-2-13

Θέμα 1ο :. Εκλογή Αντιπροέδρου Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Θέμα 2ο :. Ετήσια έκθεση πεπραγμένων έτους 2012 της επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πωγωνίου.

Θέμα 3ο :. Περί προέγκρισης άδειας λειτουργίας καταστήματος «ΨΗΣΤΑΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΟ» της κ. ΜΑΣΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑΣ  στην Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου.»

Θέμα 4ο : Περί προέγκρισης άδειας λειτουργίας καταστήματος «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ» της κ. ΚΟΝΑΝΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΑΣ στην Τ.Κ. Κουκλιών.»

Βρίσκεστε εδώ: Home Διαχειριστής